You cannot swim forever
 
"Of ik iets met het 'milieu' heb… was de vraag. Een rare vraag, want hoe zou je daar nou niet iets mee kunnen hebben, dacht ik. En toch is het natuurlijk een heel rechtvaardige vraag. Want als we allemaal wel iets met het milieu en duurzaamheid zouden hebben, dan zou er geen probleem zijn. Geen opwarming, smeltende ijskap, dooie ijs- of pandaberen of ander uitstervend leven. Geen gat in de ozonlaag en geen plastic in de oceanen…
 
Duurzaamheid past ook naadloos in het thema MAAKBAARHEID waar ik me mee bezighoud. Want juist omdat ons leven in toenemende mate maakbaar lijkt, halen we onze schouders op bij milieuproblemen. Waarom zouden we ons druk maken, als we toch alles kunnen? Ondanks de houtkap groeien de bomen tot in de hemel. Iemand gaat vast uitvinden hoe dat gat in de ozonlaag weer kan dichtgroeien, en dat plastic uit de oceaan - was daar laatst al niet een student mee bezig met een slim plan? En als het straks echt uit de klauwen zou lopen -ergens, over een paar generaties, dan verhuizen we toch gewoon naar een andere planeet?
 
Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal over hebzucht, kortzichtigheid en het feit dat het leven helemaal niet zo maakbaar is als dat we zouden willen (geloven). Dàt onder ogen zien is verantwoordelijkheid nemen. En het zijn allemaal van die open deuren; je begint bij jezelf, maar uiteindelijk doe je het samen. Zo eenvoudig; waarom is het dat niet?
Met plezier heb ik een 'art-bin' ontworpen voor de Walk of Waste, georganiseerd door Plastic Soup Nijmegen. Zo mijmerend over het onderwerp van plastic soep, wereldzeeën en vervuilde vis, dreunden de eerste akkoorden van de Subhumans, een van m’n favoriete oude punkbands, door mijn hoofd: 'Us Fish Must Swim Together'. Mijn beeld was geboren.
 
Us Fish Must Swim Together
Ok, let's start at the beginning
When fishes roamed the sea.
They swam around before anything else
In ten million years B.C.
 
Then one day they decided
To evolve into vertebrates.
And a few came out of the water
And got drunk to celebrate.
 
Soon, well when I say "soon" I mean
A couple million years
They evolved into various quadrupeds
With legs and things and ears.
 
And about a trillion aeons later
They went all civilized.
And built lots of bombs and council flats
That reached into the skies.
 
The moral of this tale, you see
We are descended from the fish.
And if we progress much further
We'll put our lives at risk.
 
We're starting to destroy ourselves
With pollution, war, and greed.
When food and sex and water
Is all we really need.
 
When "sink or swim" is the choice you get
You cannot swim forever.
You need support to keep you alive.
Us fish must swim together!

 
Zanger Dick Lucas van de Subhumans was erg enthousiast over mijn idee en gaf toestemming zijn lyrics te gebruiken voor dit project.
 
 
Voor de Walk of Waste mocht ik een ART-BIN ontwerpen, voor langs de Nijmeegse Waalkade. Deze 'wandeling van het afval' was een initiatief van Plastic Soup Nijmegen, en één van de challenges die georganiseerd werden in het kader van Nijmegen European Green Capital 2018
 
Bekijk mijn art-bin 'You cannot swim forever' en meer beeld over de Walk of Waste op  vlvi.nl/walk-of-waste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.