Hoe belangrijk is erkenning van anderen?
Als grafisch ontwerper (wat ik ook ben) heel belangrijk: zonder die erkenning geen werk, je maakt immers een toegepast product.

Maar als kunstenaar?
Strikt genomen moet je als kunstenaar toch gewoon vooral je ding doen en daar achter staan -je eigen erkenning zou aldus voldoende moeten zijn...

Toch kan ik een nieuwe huisstijl, brochure of magazine in vuur en vlam aan een tafel vol directieleden presenteren, maar sta ik afgelopen zaterdag bij de voorrondes van de Zomerexpo met knikkende knieën te wachten op het onverbiddelijke oordeel van de jury. Een jury bovendien die ik niet ken en die slechts ‘18 seconden’ de tijd krijgt om naar mijn werk te kijken (en naar dat van 3000 anderen).

Vandaag zag ik van dat precieze moment een foto op de site van Zomerexpo. Gelukkig werd het werk door de jury in orde bevonden, evenals de twee andere werken die ik opgegeven had. (helaas werd deze overwinning weer enigszins teniet gedaan in de volgende -beslissende- ronde, door weer een andere jury).

Wat is dat toch: erkenning. Er valt veel en uitvoerig over te filosoferen. Is verkoop erkenning? Is een compliment erkenning? Een ding is zeker, erkenning geeft je vleugels. Maar: miskenning schenkt gedrevenheid ...

Zolang ik voortwandel op mijn pad en groei constateer is het goed. Die erkenning in jezelf vinden; misschien moet dat het doel zijn.

 

Reageer op dit bericht